Elke week ben ik assistent trainer bij de gehoorzaamheidsgroep. Ik kijk, geef commentaar en assisteer de instructeur. En weet je wat mij nou opvalt? De trainster start steeds met een zelfde type oefening. Aandachtsoefeningen, noemt ze ze. Aandacht vragen van je hond en dan belonen als ze naar je kijken. Want wij, boxers, zijn snel afgeleid, zegt ze dan. Te veel prikkels en te weinig letten op de baas, zegt ze dan. Ja, ja!

Ik denk dat ze het helemaal verkeerd aan pakt met die oefeningen. Het is niet de hond die geen aandacht heeft voor de baas. Het is andersom. Hoe vaak ik niet voor mijn baasjes neus sta om te vragen of ze met mij uit wil… maar daadwerkelijk met mij gaan, ho maar. Oke, Oke, misschien vraag ik wel elk uur of ze met mij uit wil, maar toch. Ze doet het niet. Ze geeft mij geen aandacht. Wil ik dat ze mijn bal gooit, terwijl ze weer aan de keukentafel zit. Wat denk je, ze geeft geen aandacht aan mij. Dan is ze bezig, zegt ze. Nu even niet, zegt ze.

En op het uitlaatterrein is het al net zo. Dan zou je toch zeggen, als we samen aan de wandel zijn, dat ze alle aandacht heeft voor mij? Niets is minder waar. Ze klets met Jan en alleman, maar mijn stok wil ze niet gooien. Ga zelf maar spelen Drop, ik ben druk in gesprek. Nee, geen aandacht voor mij. Toen ik dit besprak met mijn hondenvrienden, bleek dat zij tegen hetzelfde probleem aanliepen. Ook hun baasjes hadden geen aandacht voor hun hond. De telefoon is belangrijker, de grond waarop ze lopen is zelfs belangrijker, alles is belangrijker dan wij.

Dus ik heb een vergadering belegd. Jongens, zei ik tegen mijn vriendinnen, Jongens, vandaag gaan we aandacht vragen aan onze bazen. Iedereen mag dit op zijn of haar manier doen. Alle ideeën zijn goed, als de baas maar zijn volledige focus op jou legt. Dan kunnen we na afloop evalueren welke methode het beste werkt. Zo gezegd zo gedaan, op een heerlijke vrijdagochtendvroeg hebben we de proef op de som genomen. En dit is de top drie. Doe er je voordeel mee, zou ik zo zeggen.

Tip 3: pak een stok in je bek, steek die tussen de benen van de baas en draai je kop een kwartslag. Gegarandeerd dat je baasje stopt met wandelen en alle aandacht geeft aan jou. Met een beetje mazzel geeft ze daarna de stok zo’n zwieper dat je heerlijk er achter aan kan rennen.

Tip 2: pak samen met je vriendin een grote stok en loop heel hard tussen twee baasje door. De stok moet puntige uiteindes hebben die je vakkundig langs de bovenbenen laat schuren zodat er een mooie blauwe streep achterblijft. Zo kunnen beide baasjes nog dagenlang nagenieten en denken aan jou.

En met stip op 1: Ren met je vrienden, vanuit de achterhoede, op het groepje bazen af die met elkaar aan het wandelen zijn op het pad. De baasjes lopen met hun ruggen naar jou en je vrienden toe. Zoek uit welke baas de zwakste knieën heeft. Daar ga je op af. Op het moment dat deze baas zijn ene been optilt om een stap naar voren te zetten, ga je met al je vrienden per ongeluk (met opzet) tegen het andere been aan duwen. Mag met enige kracht zijn of met behoorlijke vaart, dan is het effect namelijk het grootst.

We hebben het uitgeprobeerd op de baas van Nora. Het werkte optimaal. Met een doffe dreun belande hij op zijn rug op het pad. Het mooie is, dat hij ook nog even bleef liggen. Met in gedachte de aandachtsoefening van de trainster, hebben mijn vriendinnen en ik direct onze neuzen in zijn gezicht geduwd. Aandacht voor de baas in optima forma. Sindsdien let de baas van Nora goed op. Hij loopt bijna de hele wandeling achteruit om zeker te weten dat hij zijn hond en de andere honden in de gaten kan houden. Dat is nou aandacht. Dus hondenvrienden, maak gebruik van de tips. Het is gratis.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *